In april 2018 verscheen een reportage bij Nieuwsuur over de toenemende druk op vrijwilligers bij De Luisterlijn. Steeds meer mensen bellen, mailen en chatten met De Luisterlijn. Mensen hebben behoefte aan een vertrouwelijk gesprek en een luisterend oor. Wij spraken Agnieszka Przygodzka, trainer en begeleider bij De Luisterlijn. Over het chatten, de gesprekken en het trainen en coachen van vrijwilligers.
De Luisterlijn is iedere dag open van 10:00 tot 22:00 uur
“Bij ons kunnen mensen onder andere via de LiveChat hun verhaal kwijt, anoniem en veilig. De LiveChat van De Luisterlijn is alle dagen van de week geopend, van 10 uur ’s ochtends tot 10 uur ’s avonds. Door een luisterend oor te bieden in een gelijkwaardig gesprek, worden mensen in staat gesteld om zorgen, pijn en verdriet het hoofd te bieden.”
Vooral jongeren maken gebruik van de chat.
“De doelgroep van De Luisterlijn is breed: Alle volwassenen vanaf 18 jaar die behoefte hebben aan een gesprek met aandacht van mens tot mens, kunnen contact opnemen. Het zijn vooral jonge mensen die gebruik maken van de LiveChat. 60 procent van de chatters is tussen de 16 en 30 jaar oud. De weg naar de LiveChat wordt steeds vaker gevonden: In 2017 zijn er ruim 28.000 chatgesprekken gevoerd. Onderwerpen die het meest terugkomen in de chat zijn relatieproblemen, omgaan met dood, somberheid en depressie. Ook eetstoornissen en automutilatie komen relatief vaak voor.”
Via de LiveChat minder angst voor maatschappelijk taboe.
“Er zijn chatters die een goede ervaring hebben gehad met de chat en daardoor regelmatig terugkomen. Dat zijn bijvoorbeeld mensen die eenzaam zijn of stoom af willen blazen. Die waardering komt ook door dat elk gesprek anoniem is en daardoor een gevoel van veiligheid biedt. Chatters komen sneller tot de kern van het verhaal omdat ze zich geen zorgen hoeven te maken over anonimiteit en privacy. Het maakt de LiveChat laagdrempelig voor mensen die anders nergens met hun verhaal terecht zouden kunnen omdat er bijvoorbeeld een maatschappelijk taboe rust op hun probleem.”