Sinds de pandemie in 2019 zijn zorgorganisaties in raptempo aan de slag gegaan met de implementatie van eHealth binnen hun organisatie. Digitale zorg was toen niet meer alleen urgent, in sommige gevallen was het zelfs van levensbelang. Toen fysiek afspreken ineens niet meer kon was de digitale weg de énige manier om nog preventief zorg te kunnen verlenen.
De coronacrisis heeft veel impact gehad op onze geestelijke gezondheid. Vooral problemen bij kinderen en jongeren waren acuut. In het nieuws verschenen regelmatig zorgwekkende berichten. Zo ook vanuit GGZ Nederland, als één van de hoofditems in het NOS Achtuurjournaal: Steeds meer jongeren chatten anoniem over hun problemen.
Voor dit item ging de NOS op bezoek bij @ease in Amsterdam. Hier worden jongeren met psychische klachten op een laagdrempelige en anonieme manier geholpen. De organisatie maakt hiervoor ook gebruik van de LiveChat van Newtee. Bij @ease is een trend waarneembaar dat steeds meer jongeren zich melden bij de chat om te praten. Naast gesprekken over somberheid, angst, werk en school gaan die ook in toenemende mate over suïcide. De organisatie geeft aan dat 1 op 3 jongeren gedachten heeft aan de dood. Een anoniem chatgesprek kan dan helpen om dit onderwerp bespreekbaar te maken.
Jacobine Geel (voorzitter van GGZ Nederland) luidt de noodklok. Ze geeft aan dat het beeld van feestende jongeren in de media heel eenzijdig is. “Daaronder zit van alles aan onrust, aan zorgen over de toekomst en dus ook aan serieuze geestelijke problemen. En het gaat ons erom dat we nú daarvoor de aandacht krijgen.”
Bekijk het item via Uitzending Gemist (vanaf 4:40)
Inmiddels zijn we drie jaar verder en komen gesprekken over suïcide op de chat bij @ease nog steeds regelmatig voor. De situatie anno 2023 is onveranderd. Ondanks dat we allang weer fysiek kunnen afspreken zijn we in een korte periode als samenleving ‘gedigitaliseerd’. En dat heeft invloed op de manier waarop we jongeren kunnen bereiken. Zo was de drempel om langs te gaan bij een buurthonk van @ease al laag. Maar door het anoniem live chatten met zorgprofessionals is deze drempel nog veel lager geworden. Sterker nog, de LiveChat fungeert als hét medium om jongeren voor de buurthuizen uit te nodigen. Zo wordt de brug geslagen tussen grote zorgorganisaties en de wereld van jongeren. De Newtee LiveChat is dan ook niet meer weg te denken in het zorgaanbod van @ease.